Frambozen op verschillende manieren
Aantal personen: 4
Ingrediënten
1 kg frambozen
100 g poedersuiker
1 cl citroesap
40 g boter
20 g witte basterdsuiker
60 g bloem
½ losgeroerde ei
citroenschil
zout
125 chocolade couverture (wit)
2,5 dl banketbakkersroom
400 g frambozen
frambozencoulis
1 zakje taartgelei (baukje)
3 vel gelatine
frambozencoulis
2,5 dl Room
3 el poedersuiker
citroensap
2 el Eau de vie van frambozen ( van Wees)
50 g suiker
frambozen
mintblaadjes
Bereiden
- Voor de frambozencoulis 1 kilo frambozen samen met 100 gram poedersuiker en een scheutje citroensap in de keukenmachine pureren en door een fijne zeef wrijven.
- Voor het deeg de koude boter met bloem en suiker in de keukenmachine snel mengen en zoveel losgeroerd ei toevoegen dat een stevig deeg ontstaat.
- Het deeg, gewikkeld in plasticfolie een half uur in de koelkast wegleggen.
- Het deeg daarna uitrollen en een beboterde vorm met een doorsnede van 20 cm hiermee bekleden.
- Op het deeg een velletje bakpapier leggen en hier een steunvulling (bijvoorbeeld oude peulvruchten) op strooien.
- Het deeg in een op 150 graden voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar en zandkleurig laten worden.
- De steunvulling verwijderen en de taart af laten koelen.
- De couverture au bain marie smelten en de taartbodem hiermee bestrijken.
- De koude banketbakkersroom over de bodem verdelen en 400 gram frambozen hier strak tegen elkaar op leggen.
- Taartgelei maken volgens de aanwijzing op de verpakking en hier 2 eetlepels coulis door roeren.
- De taartgelei over de frambozen uitstrijken.
- Voor de mousse de blaadjes gelatine in ruim koud water weken.
- Een kwart liter coulis verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin al roerend oplossen.
- De coulis af laten koelen en lobbig laten worden.
- De slagroom met de poedersuiker halfstijf slaan en door de coulis spatelen.
- De mousse eventueel verder op smaak brengen met eau de vie van frambozen en/of enkele druppels citroensap.
- De mousse in de koelkast op laten stijven.
- Voor de sorbet een halve dl water aan de kook brengen en 50 gram suiker hierin oplossen.
- De siroop af laten koelen, mengen met een halve liter frambozencoulis en dit mengsel in de ijsmachine tot sorbet draaien.
- De taart in 10 puntjes snijden en ieder puntje op een dessertbord leggen.
- De mousse met behulp van 2 lepels op de borden leggen en de sorbet met behulp van een ijsbolletjestang eveneens portioneren.
- De borden met de rest van de frambozencoulis, verse frambozen en takjes munt garneren.
Reacties
Nog geen reacties, wees de eerste!
Laat je reactie achter
Dit vind je misschien ook lekkere recepten
Brie met portpruimen
Pure chocolade mousse
Brie met tijmhoning en druiven
Karamel met sesamzaad, á la Jamie
Warme appels op een spiegel van gele vla